Ekvatoral iklim nedir?

Ekvatoral İklim

Ekvatoral iklim nedir? Ekvatoral iklim özellikleri nelerdir?
Ekvator çevresinde, 0° – 10° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C’yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır. Her mevsim yağışlı olmakla birlikte, ekinoks tarihlerinde yağış maksimum düzeye erişir. Tabii bitki örtüsü oldukça gür ve geniş yapraklı ormanlardır. Ekvatoral iklim, Amazon ve Kongo havzalarının büyük bir kesiminde, Gine Körfezi kıyılarına yakın bölgelerde, Endonezya ve Malezya’nın büyük bir bölümünde etkili olmaktadır.

Ekvatoral iklim, tropikal bir iklim tipidir. Tropikal yağmur ormanı iklimi olarak da bilinen ekvatoral iklim, ekvator çizgisi boyunca uzanan ülkelerde görülür. Ekvatoral iklime sahip bölgelerde tropikal yağmur ormanları görülür. Ekvatoral iklim, Köppen iklim sınıflandırmasında Af olarak gösterilir.

Ekvatoral iklim bölgesi kuşağında yer alan ülkelerde yağmursuz sezon görülmez. Ekvatoral iklim bölgesi sürekli olarak yağmurun görüldüğü yerlerdir ve yıllık yağış miktarı oldukça fazladır. Her ay yaklaşık 60 mm yağış görülmektedir.

Bunu da oku :  Tropikal iklim

Ekvatoral iklimde kış ya da yaz ayları yaşanmaz. Hava yıl boyunca sıcak ve yağışlıdır. Yağışlar düzenli ve sıktır. Ekvatoral iklim kuşağında gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı yıllık sıcaklık farkından daha fazladır.

Ekvatoral iklim, 10 derece kuzey ve 10 derece güney enlemleri arasında görülür. Ekvatoral iklimin görüldüğü yerler intertropikal konverjans zonu hakimiyetindedir.

Ekvatoral iklim genel olarak Güney Amerika kıtası, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya ülkelerinde görülür. Fakat tropikal yağmur ormanları Avustralya’nın 20 derece güney enleminde yer alan North Queensland eyaletinde de görülebilmektedir. Ekvatoral iklimin etkisinde bulunan bölgelerin hepsinde tropikal yağmur görülmeyebilir.

Ekvatoral iklim bölgesinde görülen tropikal yağmur ormanları yıl boyunca aşırı nemli ve ıslaktır.

Ekvatoral iklim genellikle ekvator kuşağında görülmesine karşın tropik kuşağın dahi dışında yer alan Brezilya’nın Santos ve ABD’nin Fort Lauderdale kentlerinde de görülebilmektedir. Bu kentlerde ekvatoral iklim görülmesine karşın yılın bazı dönemlerinde daha serin ve daha sıcak zamanlar yaşanabilir.

Ekvatoral iklimin görüldüğü yerler Kamerun, Kenya, Komorlar Birliği, Madagaskar, Uganda, Belize, Kosta Rika, Domonik Cumhuriyeti, Guatemala, Honduras, Jamaika, Nikaragua, Panama, ABD, Bolivya, Brezilya, Kolombiya, Ekvador, Fransız Guyanası, Guyana, Surinam, Venezuela, Endonezya, Brunei, Japonya, Malezya, Filipinler, Singapur, Sri Lanka, Tayland, Avustralya, Papua Yeni Gine, Fiji, Samoa, Solomon Adaları ve Vanuatu ülkeleridir.

Bunu da oku :  Tropikal Siklon

Ekvatoral iklim Türkiye’de görülmez.

Bu konuyu oyla
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 576 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment