Tropikal Siklon

Tropikal Siklon

Tropikal Siklon
Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli Beaufort ölçeğine göre saatte 118 km’den (75 milden) fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgâr. Siklon; Atmosferde bir alçak basınç alanında hızla dönen rüzgârların oluşturduğu meteoroloji olayı, fırtınadır.

Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik hariç subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki bütün sıcak denizlerde sık sık meydana gelir. Ağustos, Eylül aylarında Antiller’de görülür. Batı Büyük Okyanus’unda Tayfun adını alır. Başlangıç ve mevsim sonu kasırgaları, Karayiplerin batısında görülür. Orta Amerika kıyılarının biraz açıklarında Büyük Okyanusunda ve Meksika Körfezi’nde de sık sık rastlanır.

Aşağı atmosferin değişik düzeylerinde havanın önemli bir dönme hareketine bağlı olan hareketli alçak basınç alanları siklon özellikleri taşırlar; bunlar Kuzey yarıkürede saat ibrelerinin ters yönünde oluşurlar, Güney yarıküredeyse saat ibrelerinin yönündedirler. Ilıman bölgelerde, birbiriyle çatışan, kutup kökenli soğuk hava ile dönence kökenli sıcak hava sınırında oluşan bu hareketli alçak basınç alanları, bulutlar, yağışlar ve fırtınalarla atmosfer bozukluklarını da birlikte getirirler. Bununla birlikte siklon terimi, çoğunlukla, yerkürenin sıcak bölgelerinin küçük alçak basınç alanlarını belirtmek için kullanılır. Bunlar genellikle şiddetli etkileri görülen tropikal siklonlardır. Tropikal siklon küçük çaptadır (birkaç yüz km) ve merkezdeki en düşük basınç, 900 milibara (675 mm cıva) kadar alçalabilir; oysa normal atmosfer basıncı 1 013 milibardır (760 mm cıva). Tropikal siklon, 200 km/s i geçebilen çok şiddetli rüzgârları da beraberinde getirir. Olayın yer değiştirme hızı, nispeten düşüktür (20-50 km/s); bazen fırtınaların eşlik ettiği sağanak yağmurlar kaydedilir. Merkezde siklon, rüzgârın zayıfladığı ve gökyüzünün az ya da çok açıldığı birkaç km çapında bir bölge oluşturur: Buna siklonun gözü denir.

Siklonlar, özellikle denizin (ve temas halinde olduğu havanın) sıcaklığının yüksek tabakalardaki havanın sıcaklığına oranla çok yüksek olduğu tropikal bölgelerde oluşurlar, bu durum da büyük miktarda su buharına yol açan şiddetli yükselmelere neden olur. Söz konusu koşul özellikle, her iki tropikal bölgede sıcak mevsim süresince gerçekleşir. Buna karşılık, hava sıcaklığının gerekli eşiklere ulaştığı Kuzey Büyük Okyanus un orta kesimi, Büyük Okyanus ve Kuzey Atlas Okyanusu, siklonların bulunmadığı bölgelerdir.

Bunu da oku :  Hint Okyanusu

Siklonun varlık gösterme süresi, ortalama sekiz gün kadardır; bu süreden sonra, alçak basınç alanı yayılır ve ona eşlik eden olaylar şiddetlerini hızla yitirirler. Tropikal siklonlar, Antil denizi kıyılarının yakınından geçtikten sonra, güçlerini yitirmiş olarak, Atlas Okyanusu’nda düzensiz hava akımları içine girerek kuvvetli fırtınalar biçiminde Avrupa kıyılarına kadar ulaşabilirler. Bu tür siklonlara bazen tayfun (Çin Denizi) ya da hurricane (ingilizce konuşulan ülkeler) denir.

Bu konuyu oyla
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 964 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment